biyografi

Rıza Cenat 1965 yılında Yalova’da doğmuştur. 1976 yılında Yalova Atatürk İlk Öğretim Okulunu bitirdi.1979 yılında Yalova İmam Hatip Lisesinin orta kısmını bitirdi.

1980’e kadar babasının var olan manav dükkanında tatillerde çalışmak sureti ile, esnaflık ve ticaret hayatı ile ilgili deneyimlere ve küçük esnaflığın kıymetli olduğu bu yıllarda, yoğun iş ortamında insanların birbiri ile olan ticari ve beşeri münasebetleri ile ilgili emsalsiz tecrübelere sahip oldu.

1982’de Bursa İmam Hatip Lisesini bitirdi. Bursa’da ailesinde ayrı olarak, evde bazen yalnız bazen de diğer arkadaşları ile kalması insanları tanıma ve onlarla ortak bir şeyler yapabilmesi, yazarı erken dönemde olgunlaştırmıştır.

1982’de Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne kayıt oldu. 1988 yılında Üniversiteden mezun oldu.

Babası 1981 yılında, manavlık mesleğini bırakıp, çok ortaklı bir toptan satış ve pazarlama şirketine ortak oldu. İlk önceleri hayvan yemi satan bu firma, kısa süre sonra bisküvi ve şekerleme toptan satış ve pazarlaması yapan bir firmaya dönüştü. Yalova gibi küçük bir yerleşim biriminde bisküvi ve şekerleme satan bakkalların kapısına, içinde mal bulunan araç ile gidilmesi, o zamanlar için büyük bir yenilikti. İhtiyacı olan ürünleri toptancının dükkanına gidip satın aldıktan sonra kendi imkanları ile bakkallarına götürme zahmetinden kurtulan müşterileri nezdinde, çok ortaklı bu küçük firma, kısa sürede çok popüler bir pazarlama firmasına dönüşerek, hızla büyüdü.

1986 yılında İstanbul Üsküdar’da ilk şubesini açtı. İlerleyen yıllarda bu şube kapanıp onun yerine İstanbul’un Güngören semtinde ne Çamlıca semtinde olmak üzere iki şube açıldı.

Aile bireyleri çok ortaklı bu toptan pazarlama firmasının Yalova Güngören ve Çamlıca şubelerinde yöneticilik yapmaya başladılar.

Rıza Cenat Çamlıca şubesinde 1994 yılına kadar satış yöneticiliği yaptı. Yalova gibi küçük bir sahil kasabasından, İstanbul gibi büyük bir metropole gelip, toptan pazarlama faaliyetleri konusunda beş sene kadar çalışabilmek, yazarın pazarlama, satış, ticari hayatı tanıma gibi tecrübelerine büyük katkı sağlamıştır.

Çok ortaklı olan bu üç şubeli firmanın diğer ortaklarının, ortaklığı bitirme arzusu ile, yazar ve ailesi İstanbul’dan Yalova’ya dönüp aynı sektörde ticari faaliyetlerine, günümüze kadar devam edegelmektedir.

Yıllar boyu edinilen piyasa tecrübeleri ile yazar ve ailesi, toptan ticaret için rut planı oluşturma, satış stratejisi geliştirme ve uygulama, personel yetiştirme ve liyakatini artırma, yeni pazarlara girme gibi konularda başarılı projelere imza atmıştır.

Rıza Cenat ayrıca 1995-1996 yılları arasında Moskova’da Türk-Rus ortaklı bir bir toptan gıda maddeleri pazarlama firmasında satış müdürü olarak çalışmıştır. Pazarlama ve toptan ticaret konusunda o zamanlar için çok zor bir pazar olan Rusya’daki tecrübeleri yazar için çok kıymetlidir. Farklı kültürlerdeki insanları bir amaç uğruna harekete geçirmeye çalışmanın ne kadar zor olduğuna dair yaşanmış olaylardan edinilen bu tecrübelerin yazarın ticari hayata bakış açısına katkısı büyüktür.

Uzun yıllardır içinde bulunduğu toptan ticaret pazarını, tedarikçisi olan üretici firmalar ve yine kendisinin tedarikçi olduğu perakendeciler ile ilişkilerini akademik boyutlu olarak analiz etme arzusu ile 2012 yılında yazar kayıt olduğu Yalova Üniversitesi İşletme Fakültesi MBA Master programından 2013 yılında başarı ile mezun olmuştur.

Rıza Cenat mezun olduğu Master Programında okutulan işletme müfredatında örnek vaka olarak takdim edilen olayların, günümüz Türkiye’sinin var olan ticari piyasa teamüllerine pek de uygun olmadığını üzülerek müşahede etmiştir.

İşte bu yüzden yazar, işletme literatüründe pek de yer olmayan ve günümüz Türkiye’sinin toptan ticaret piyasasının üretici firmalar ve perakendeciler ile ilişkilerini, işletmeci bir bakış açısı ile irdeleyebilmek, ve toptan ticaret ile ilgili tecrübelerini talip olanlara aktarabilmek için bu blog sayfasını kurmuştur.

Rıza Cenat

Ocak 2014

Yalova

( Yazar 2018 yılının başında, bu blog’daki yazıları ile meslektaşlarını da uyarmaya çalıştığı, olumsuz etkilerinden şikayetçi olduğu distribütörlük çalışma şartları yüzünden, ekonomik takati çalışmaya devam edebilmeye yetmediği için, işlerinin büyük kısmını tasfiye etmek zorunda kalmıştır. Çalışmaya devam edebilmeyi başarabilen (FMCG) hızlı tüketim ürünleri sektörü distribütörleri olan meslektaşlarına iş hayatlarında başarılar dilemektedir. )

“biyografi” üzerine 4 yorum

  1. Rıza Bey Merhaba,
    Geleceğe not düşerek müthiş bir iş yapmışsınız. Tebrik ederim.
    Tuncer UĞRAŞ

  2. iyi günler, yeni mezun olarak desteğinize ihtiyacım var.dağıtıcı bir firma için haftalık ve aylık satış hedefini nasıl oluşturabilirim?formül kullanmam gerekir mi yoksa geçen yıl ki hedeflere göre değerlendirmem yeterli mi sizce? yardımcı olursanız sevinirim.iyi çalışmalar

    1. Selin Hanım

      Geç cevap verebildiğim için önce özür dilerim.

      Sorunuza gelince, haftalık veya aylık satış hedeflerini belirlerken, geçen sene o hafta veya ay için gerçekleştirilebilen reel satış rakamı size daha doğru bir perspektif sağlar. Geçen sene verilen satış hedefinden daha az bir gerçekleştirme olabileceği gibi bu hedefi aşan bir gerçekleştirme de olabilir. Ben sizin yerinizde olsam bu senenin son üç ay satış gerçekleştirme ortalamasını da göz önünde bulundururum.

      Örneğin geçen sene kasım ayı için satış ekibine 100 birim satış hedefi verilmiş olsun. Gerçekleşme ise 90 olsun. Bu senenin son üç ay ortalamasında 110 birim satış hedefi verilmesine rağmen gerçekleşme 95 birim olsun. Şimdi burada dikkat edilmesi gereken, verilen satış hedeflerinin gerçekleştirilebilenden daha yüksek olmasıdır. Bu bir satış yöneticisinin en az yapması gereken hatadır. Verilen satış hedefleri yapılabilir olmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken bir başka husus da, arzu edilen % 10’luk yıllık satış artış hedefinin % 5 ile gerçekleştirilebilmesidir. Satış hedefi belirlenmesinde ilk çıkış noktası daima gerçekleştirilebilen satış rakamları olmalıdır.

      Hedef perakendeci kitlenize tam ulaşılamıyorsa, ekibinize bu perakendecilere de satış yaparlarsa gerçekleştirebilecekleri satış hedefleri verebilirsiniz. Ama o perakendecilere ulaşmakta satış organizasyonunuzun kurumsal kimliği ile perakendecilerin problemi varsa, satıcılarınızın kişisel olarak yapabilecekleri fazla bir şey olamaz.

      Üretici firmanızın geçen seneki satış uygulamalarını da göz önünde bulundurun. Geçen sene ilgili ayda, ürünlere promasyon yapıp bu sene o ürünlere promasyon yapılmıyorsa, geçen seneki gerçekleştirilebilen satış rakamlarıda çok spekülatif hale gelir. Bırakın o gerçekleştirilebilen satış rakamlarını artırmayı, o rakamları realize bile edemeyebilirsiniz.

      Satış işini hırsla yapmayan bir ekibiniz varsa, enflasyon artışını ve masraflarınızın artış oranlarını karşılayıcı para kazanılabilecek derecede bir satış artışı hedefini gerçekleştiremeyebilirsiniz. Bu durumda sorumlu olduğu perakendecilerin en çoğuna satış yapabilen hırslı satıcılarınızın gelirlerini, böyle olmayan satıcılarınızda arzu uyandıracak derecede olumlu olarak farklılaştırabilmelisiniz.

      Tüm satış hareketlerini raporlayarak özetleyin. Ve birbirine benzeyen tablolar haline getirip, her ay satış personelinizle beraber bu tabloları analiz edin. Hangi satıcınız ne başarıları göstermiş, bunu sürdürebilmiş mi ? herkesin huzurunda bu durumu sebepleri ile beraber tartışın. Daha iyisi için ne yapılması gerekiyor, satış faaliyetleri başarısız olan personeliniz durumuna nasıl bir açıklama getiriyor, dinleyin.

      Aslında bu konu biraz uzun. Herkesin bir yoğurt yiyişi var. Çalıştığınız firmanın kurumsal kimliğinin bu meseleye nasıl baktığının önemi de büyük. Size verilmeyen yetkileri kullanamazsınız.

      Yeni işinizde size başarılar dilerim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı tüketim ürünlerinin ticaretine dair bazı fikirler …